Explore

DESK
2010

In een groene stadswijk dicht bij het centrum vinden we DESK. Op het terrein dat lichtjes daalt richting de sloot staat een imposant rij wilgen waar we aansluiting bij zochten. De woning lijkt opgevat als een vrij gesloten houten box in de natuur op een betonnen plint. Cortenstaal kaders en details  zorgen voor een zekere scherpte en lichtheid. Gesloten is de box allerminst. Eenmaal binnen in de woning is alles wit, zonovergoten en direct in contact met de omliggende natuur door grote raampartijen. Zo dicht dat het voor de bewoners een waar natuur-observatorium is: vogels die nesten bouwen op ooghoogte, grazende paarden, de weide die overstroomt, dagelijkse spektakel!

De natuur wordt geen geweld aangedaan, de tuin is een experimenteel verlengde van de omliggende weiden.▹

In a quiet and green neighbourhood close to the citycentre you can find DESK. Positioned on a slope next to a small creek and a row of big old willows it is conceptualised as wooden box on a concrete plinth. Weathering steel frames and details bring refinement and lightness. Once inside this box, you will be surprised by the openness.  Bright spaces with big windows pull the nature inwards. For the family living and working in the house it is a true lookout where they can enjoy a by nature enclosed typical rural landscape with birds nesting at eye height, grazing horses, sheep and more.

The garden is an extension of the surrounding meadows with pathways leading you from the fig tree through the orchard towards the grapevine.▹

De basisvorm van de woning is bijzonder compact en toch architecturaal interessant. Binnen kan langs de buitenwanden volledig rondom gecirculeerd worden. De woning is ook voorzien van een dubbele trap om de woon-werk-relatie gescheiden te houden of om later een kangoeroewoning toe te laten. Wegneembare kasten en lichte wanden op de gepolierde vloer van deze ‘woonfabriek’ betekenen duurzame flexibiliteit.▫︎ Foto’s Piet Albert Goethals, Yannick Milpas

Designed as a cuboid this house is very compact and in this way reducing energy consumption. Using industrial construction techniques, an efficient versatile plan with a free circulation was created. On the ground floor you can make a tour of the outside walls and the second floor can be reached through two staircases to make a multi-generational house possible.▫︎ Pictures Piet Albert Goethals, Yannick Milpas

HOIK
2011

DESK