De Wildernis is een project van Wildebras. Wildebras is een organisatie die groeide vanuit vrienden met verschillende achtergronden (fotografie, cultuur-programmatie, productontwikkeling en architectuur), maar met een zelfde doel; Wild en avontuurlijk spelen in de stad promoten en mogelijk maken voor alle kinderen op een toegankelijke wijze. Met de Wildernis, de plek waar Wildebrassers los kunnen gaan, willen we kinderen en hun ouders terug in contact brengen met de natuur en daarbij ook hun creativiteit, vaardigheid en handigheid stimuleren. Zo helpen we hen om hun onbevangen kijk zo lang mogelijk te behouden, risico’s beter in te schatten en een betere relatie te hebben met angst.
Met Wildebras organiseren we meerdere soorten workshops in de publieke ruimte, bouwen we clubhuizen met de kinderen voor de zomer en gaan we op expeditie door de stad.
Lang werd er gedroomd van een permanente plek waar verder kon worden geëxperimenteerd met avontuurlijk spel. Wildebras deed veel onderzoek over hoe die plek moet zijn en waar. Met verschillende bezoeken in Nederland, Engeland en Duitsland concludeerden ze dat een eiland de ideale plek zou zijn. Het is een afsluitbare plek zonder harde grens, bijvoorbeeld een hek, zodat de kinderen die er komen kunnen dromen van de overkant. Op het eiland kunnen op deze manier hun ouders of ongewenste gasten niet komen en zo worden ze niet gestoord in hun spel.
In het Gebroeders Van Raemdonckpark vonden ze in één van de voormalige drie omwalde hofsteden het perfecte eiland. Je zou het niet zeggen, maar in Vlaanderen zijn er meer dan 500 van die eilanden. De stad ging mee in ons verhaal en sinds de zomer van 2018 is de Wildernis open voor kinderen, scholen en presentaties aan stedelijke jeugddiensten of andere leergierige instellingen.
Op het eiland staan drie zeer bouwvallige gebouwtjes van de groendienst, die vroeger van daaruit het park beheerde. Reeds van in het begin was het duidelijk dat we deze zouden moeten vervangen. Binnen de stad was er geen capaciteit om zo een project er bij te nemen.
Wildebras droomt van een circulair gebouw dat de toegankelijkheid kan vergroten voor mindervaliden en dat onze werking vlotter kan maken..
Toen er in 2022 aan de organisatie Constructlab een netwerk van ontwerpers, bouwers, sociologen, koks en … gevraagd werd of ze iets konden met het Duitse paviljoen van de Floriade in Almere, was dit een kans die we moesten grijpen. De structuur van het paviljoen leende zich er goed toe om er een circulair demonteerbaar gebouw mee te ontwerpen dat bovendien dan uit gerecupereerd materiaal zou bestaan. We overlegden met de stad en en we kregen een akkoord.
We hebben ondertussen een ontwerp en de juiste vergunningen, ook van Natuur en Bos. Devolder Architecten ondersteunt het bouwproces, de uitwerking van de details en geeft ook financieel een duwtje. Constructlab en Wildernis werken samen op de site om tegen juni het nieuwe gebouw te kunnen gebruiken terug als plek waar de werking tijdens de zomer kan doorgaan.
Constructlab en Wildebras bouwen het gebouw samen met de community, namelijk de buurt, de ouders, sympathisanten, … op. Een connectie met de community is van onschatbare waarde. We zijn nu aan het werk om een crowdfunding op te starten zodat zij die met hun handen niet kunnen bijdragen, op financiële manier kunnen steunen. Het lijkt er momenteel op dat we nog zeker 50.000 euro missen om het beoogde doel te kunnen bereiken.
DE construction van de Floriade in Almere
Hier dezelfde balken, maar dan nu in het rood, klaar voor hun tweede leven…
With the island envisioned as a space for cohabitation and one of the key pillars of our design rooted in informal and unconventional learning, we were eager to invite people to spend time on the island.
By doing so, we aimed to transform the island into a dynamic ground for research, experimentation, and the exchange of knowledge – bringing together individuals with shared interests in the concept of play, creative exploration, and hands-on building with materials.
This collaborative environment fosters creativity, dialogue, and a deeper understanding of how space, play, and material engagement can intersect in meaningful ways.
This became possible through the program ‘Culture Moves Europe’ and 20 people from different countries like France, Germany, Portugal and Sweden were invited to support us to activate the space for three weeks between the 28th of April and 18th of May.
Before people arrived and while we were still working on the roof construction of the building, we were keen on transforming the space of the island which was mainly for construction into a welcoming space for people to work and be creative.
Through small interventions to the space inside and outside as well, we wanted to make the space feel inclusive, cared for and welcoming but at the same time encourage interaction with the local people of the neighbourhood as well.
To create a welcoming space, .. A space that is giving; giving a place to eat, a place to rest, a place to work. A place that is readable: so that you can utilize its potentialities. A place that is malleable: so that you can become part of it.
Want to follow the project on the blog of Constructlab?
go to the linked site and enjoy what is happening in the ‘now’!
https://constructlab.net/wildernis-invites-project-updates-stories
Na het installeren van de brede goot (borstel-proof) kan nu de laatste deel van de overkapping geplaatst worden.
Pictures by Simon Verschelde and people of Constructlab